Жануарлар туралы

Герфалькон қай жерде?

Pin
Send
Share
Send


Көлемі мен келбеті бойынша біздің ең ірі сұңқарымыз гошавикке ұқсас, оның қанаттары, дененің үстіңгі жағы, көзден қара жолақтың болмауы және қара көздерімен ерекшеленеді. Ол парегельдік сұңқардан үлкен көлемді және ауыр физикалық, кең қанаттары мен баяу ұшуы, айқын қара «мұртты» және шляпаның болмауымен ерекшеленеді. Әйел еркекке қарағанда үлкенірек және әдетте қараңғы болады. Онда гирфалькондар (ерлер де, әйелдер де) өте жеңіл, дерлік ақ түсті, көп немесе аз ашық қара жолақтары бар. Бұл ақ морф құстар, қараңғыдан сирек кездеседі. Аралық түсті гирфалькондар бар. Шығыстан неғұрлым алыс болса, ақ морф құстарының пайызы соғұрлым жоғары болады. Қара (сұр) морф құстарында, әдетте, кеудеде және іште кішкентай бойлық жолақтар, бүйірлерінде - үлкен көлденең. Жастары ескіден гөрі қараңғы, денесінің төменгі жағында бойлық жолақтары бар, көкшіл-сұр балауыз және аяқтары бар (ересектерде сары).
Герфальконның кең қанаттарында (әсіресе негізде) қанаттар ерекше көрінеді. Транзиттік рейстер баяу және таяз толқындармен жай жүреді. Жәбірленушіні қуған кезде ұшу жігерлі және жылдам болады. Кейде олар ұшып жүреді, көбінесе сырғып ұшуды ұнатады.
Дауысы. Ұядан үрейленіп, - «хе-хеек». ». Асыл тұқымды емес уақытта олар үндемейді.

Таралу

Дөңгелек үлестіру. Біздің аймақта бұл өте сирек ұя салатын құстар, тар тундраға дейінгі және таулы жарық ормандары, оңтүстік тундра және теңіз жағалауларының кейбір учаскелері. Сібірдің орта тайгасының үлкен батысында ұяның ерекше табылуы бар (мүмкін, ең соңғысы емес). Көшпелілерде олар жыл бойы ұя салатын жерлерде, оңтүстігінде - солтүстік тайгада, солтүстігінде Арктика жағалауларында кездеседі. Сонымен қатар, олар оңтүстік Сібірдің тауларында қыстайды.

Биология

Ұя салу үшін сізге құстарға бай және адамдар кірмейтін ұя салуға және ашық жерлерді салуға ыңғайлы орындардың жиынтығы қажет. Жұптар өз ұяларына қатты жабысады және оларды бірнеше жыл қатарынан алады. Сібірдің солтүстігінде олар оқшауланған жұптарды өзен жартастарына немесе бүркіттердің ескі ұяларына, қыста сатылар мен қарғаларға ағаштарға немесе геодезиялық мұнараларға ұя салады. Герфалькондардың ескі ұяларды түзететіндігі туралы мәліметтер бар - оларда бұтақтар бар. Ұя салу сәуірде басталады - мамырдың басында, тіпті қыста. Бекіткіште ақ түстен тыс 2-4 жұмыртқа бар, олар дақтары бар, олар айқын көрінбейтін лас жабын түрінде немесе қалың дат немесе кірпіш-қызыл қалақай түрінде болады, олар фонды толығымен жабады. Жұмыртқа мөлшері 55-64 х 42-49 мм. Әйел алғашқы жұмыртқадан бастап 28-29 күн туады, еркек олжасын ұяға әкеледі немесе оны ұядан алыс жерге тапсырады, кейде масонда аз уақыт отырады, көбінесе жақын маңдағы күзет бекеттерінің бірінде болады.
Егер адамдар ұяға жақындаса, гирфалькондар әдетте ұшып кетеді және көрінбейді. Кейбіреулер айналада ұшып, айқайлап, сүңгіп, шабуылды бейнелейді. Әдетте, әйел ұяны қорғауда шешуші болады. Мұндай шабуылдармен түлкі, ит және тіпті бұғы бірден қашады. Гирфалькондардың ұяларының жанында, олардың қорғанысымен қаздар жиі ұя салады. Балапандар алдымен ақ мамықпен, содан кейін сұр-ақ немесе сұр түсте киінеді. Алғашқы күндері әйел үнемі балапандарымен бірге, еркек тамақ әкеледі, содан кейін екеуі де аң аулайды. Балапандар ұясын шамамен жасында қалдырады. 7 апта.
Біздің ауданымыздағы гирфалькондардың негізгі олжасы - ақ кекілжіңдер және жыл бойы дерлік. Басқа құстар, негізінен орташа мөлшерде, ауланады. Әдетте, гирфалькон олжасын ұстап, ауада немесе жерде ұстап, тырнақтарын ұстап алады. Лиммоналар мен дауыстардың көптігімен гирфалькондар оларды көп мөлшерде тамақтандырады. Көбінесе гирфальконды баяу ұшатын немесе ағашта немесе басқа бір биік жерде көруге болады.
Ақ кекілжіңдердің негізгі мекендейтін жерлері гирфалькондардың ұя салатын жерлерінің солтүстігінде орналасқандықтан, жаздың соңында олардың көпшілігі солтүстікке, тундраға көшеді, немесе қыста сол жерде тұрады немесе кекіршіктерден кейін солтүстік тайгаға қоныс аударады. Жастар әдетте ескіден гөрі ұшады, ал тұтастай алғанда мобильді.
Гирфалькон - ежелгі заманнан бері құс аулау кезінде қолданылатын әйгілі және қымбат құстардың бірі. Олар ұсталды және балапандар алынды, қазіргі уақытта мұндай браконьерлік жағдайлары бар. Ақылға үлкен зиян келтіреді, құстарды атып тастайды, олар жиі тұзаққа түседі. Мазасыздыққа өте сезімтал. Гирфалькон Ресей мен Қазақстанның Қызыл кітабына енгізілген. Қорғаныс шараларын күшейту, аң аулауға тыйым салу және ұялардың маңында бұқаларды жайылымдау қажет.

Gyrfalcon (Falco rusticolus) Eng. Гирфалькон

Gyrfalcon (Falco rusticolus)

Қиыр солтүстікте аң аулаудың ең әйгілі пирфальконы (Falco rusticolus) тұрады.

Оның империясы - Арктика. Үлкен сақиналы гирфальконның таралу аймағы Солтүстік мұзды мұхитты жағалаудағы тундралар мен полярлық аралдардың бойымен қамтиды.

Жыртқыш құстардың ешқайсысы гирфальконның солтүстігінде өмір сүрмейді. Біздің елде ол Франц Джозеф Ланд аралдарында 80 ° C температурада көрінді. sh., дәл солтүстікте, ол Арктиканың Канада бөлігінде кездеседі.

Кейбір жерлерде тундрадан солтүстікке қарай орман аралдарына енеді, онда кейде перегрин сұңқарына жабысады.

Соңғы жылдардағы ең қызықты табылыстардың бірі - Большеземельская тундрасында Баренц теңізінің жағалауында орналасқан оқшауланған орманда гирфалькондардың және екі жұп перегрин сұңқарларының ұясы. Гирфалькон әдемі.

Гренландия мұздықтарында және Солтүстік-Шығыс Сібірдің тундрасында кейде таңғажайып қар-ақ түсті құстар кездеседі. Ауқымның басқа бөліктерінде гирфалькондардың қабығы дақпырт немесе толықтай қараңғы болады. Ақымақ адамдар бәрінен бұрын ақ гирфалькондарды бағалады.

Тарихтағы оқиға Бургундия герцогы өз баласын түрік тұтқындағынан сатып алған кез болды. 12 ақ гирфалькон үшін! Ең керемет сұңқарлардың кейіпкерлеріне олардың назарын тәжі бар адамдар, сонымен қатар атақты натуралистер мен атақты суретшілер берді.

Ғасырлар бойы жасалған барлық портреттердің, мүсіндер мен мүсіндердің галереясы тіпті Ленинград Эрмитажының кең залдарына орналастырылуы мүмкін емес еді. Мұндай керемет өнер туындылары мен сұңқарларға арналған түрлі аң аулау құралдарының үлгілерін олардың ұлы білгірі және нағыз ғашық Г.П. Дементиев жинады. Ол оларды ең жақсы кітаптарының бірі - «Falcons-gyrfalcons» -қа арнады.

Герфальконның Ресейдегі табиғатты қорғаудың бастауы екендігі маңызды. Ресейлік монархтар арасындағы сұңқарлардың ең құштар жандарының бірі - Патша Алексей Михайлович бұдан үш жүз жыл бұрын Мурманның солтүстік жағалауында «Кречатканың шұңқырларын» ұрлаудың алдын алу үшін қорықша құруға бұйрық берген болатын. Қазір гирфалькон сирек кездеседі.

Соңғы 20 жыл ішінде біздің еліміздің барлық аймақтарында оның жиырмадан астам ұялары табылды. Сондықтан гирфалькон жойылып кету қаупі төнген түрлер ретінде Ресейдің Қызыл кітабына енгізілген, сондықтан төтенше және шұғыл қорғау шараларына лайық.

Жақында тәуелсіз түр ретінде танылған қызыл сұңқар немесе шахин бірден Ресейдің Қызыл кітабына енді. Ол өте сирек кездесетін Орталық Азияның оңтүстік тау бөктерінде тұрады: біздің елдегі барлық халық саны 50 тұқымдас жұптан асып кетуі екіталай.

DikieZveri.com сайтындағы жануарлар әлемі туралы жаңа мақалалар:

ТАПСЫРЫС ФАЛКОНИФОРМАЛАРЫ, НЕМЕСЕ КҮНДІК ПРОДАДОРЛАР (FALCONIFORMES):

Орманды құстар: табиғи өсірушілер

Goshawk және Sparrowhawk
Дала Харриері және Дала Харриері
Шабындық және батпақты, немесе қамыс
Қара құс және ақ құйрықты бүркіт
Бүркіт және ергежейлі бүркіт
Керемет бүркіт және кішірек бүркіт
Кәдімгі Кескөз немесе Жалын
Оспри және қарапайым жылан еті
Перегрин Falcon және Cheglock
Дербник және Common Kestrel
Кобчик
Күндізгі жыртқыш құстар: сұңқарлар
Әлемдегі бүркіттердің әртүрлі түрлері
Шалбар
Нағыз сұңқарлар
Күндізгі жыртқыш құстар
Бүркіт тайпасы
Жыртқыш құстар туралы жаңсақ түсінік
Жыртқыш құстардың нақты рөлі қандай?
Жыртқыш құстарға қамқор бол!
Жыртқыш құстарды құрту немесе қорғау?
Жыртқыш құстар туралы
Жыртқыш құстар дегеніміз не?
Жыртқыш құстардың тұқымдары
Жыртқыш құстар - туған аңшылар
Жыртқыш құстардың мықты тырнақтары
Жыртқыш құстардың температурасы
Жыртқыш құстардың өмір сүру ұзақтығы
Оспрей (Pandion haliaetus)
Оспри ұрпақтары
Аспанда Оспрей
Оспри популяциясы
Шыбын-шіркейлер, құстар, жыландар - жылқылардың бәсекелестері
Қарғалар мен сұңқарлардың құрылымы
қаршыға
Біздің елден тыс жерде біздің жыртқыш құстарымыздың туыстары
Егеглоки
Чеглоктардың тамақтануы
Жас тартар
Хатшы - арнайы құс
Оспри Фишер

Ең үлкен предаторлар: киллер кит, сперматозоид

ІРІ ПРЕДАТОРЛАР: АКУЛА

Көк акула
Аллигатор акуласы және кішкентай тікенді акула
Катран
Полярлық акула және ергежейлі акулалар
Үлкен акула
Теңіз түлкі және терең теңіз түлкі
Құм акуласы және жалған құм акуласы
Ақ акула
Ақжелкен немесе лосось акуласы және қарапайым немесе атлантикалық майшабақ акуласы
Мако акуласы
Шарк-краун және алты тармақты акула
Акула отты
Жапондық пилон акуласы, калифорниялық мүйізді акула және еуропалық теңіз періштесі

КЛАСС МАММАЛ (МАММАЛИЯ):

Жыртқыш құстар: Falcon отбасы

Неліктен жануарлар ұйықтайды?
Күту - күту
Күту
Сүтқоректілер қыста жиналады
Сүтқоректілердің түрлерінің саны
Сүтқоректілердің адам өміріндегі маңызы
Бөтен сүтқоректілердің акклиматизациясы
Сүтқоректілерді тамақтандыру және үйде ұстау
Сүтқоректілердің ата-бабалары кімдер болған?

Кестрел (Falco tinnunculus)
Кестрелді өндіру
Аңдағы кестрел
Кестрелдің тіршілік ету ортасы
Кестрел ұясы
Кестрелдің тіршілік ету ортасына бейімделуі
Американдық Кестрел
Pussycat (Falco vespertonos)
Азықтандыру және ұя салу
Чеглок (Falco subbuteo)
Чеглоктардың тіршілік ету ортасы
Чеглок ұялары
Чеглоктың олжасы
Дербник (Falco columbarius)
Дербниктердің саны
Дербник ұя салатын алаңдар
Аңшылар трюктері
Саққыш Falcon (Falco cherrug)
Гоперлермен байланыс орнататын байкер
Қабырғалар қатары
Saker Saker ұясы
Gyrfalcon (Falco rusticolus)
Перегрин Falcon (Falco peregrinus)
Перегрин Falcon көптігі
Пестицидтер - сұңқарларға қауіп
Перегрин Falcon техникасы
Перегрин Falcon ұя салатын алаңдар
Перегрин Falcon жеу

Жыртқыш құстар: Hawk отбасы

ХВКЛИГТС: ЖАУАПТЫҢ ЕҢ ЕРЕКШЕ ОТБАСЫ

Сыртқы келбеті

Герфальконның қанаты - 120-135 см, денесінің жалпы ұзындығы 55-60 см. Әйелдері еркектерге қарағанда үлкен және екі есе ауыр: еркектердің салмағы 1000 г-нан сәл асады, ұрғашылары шамамен 1500-2000 г құрайды. аяқ пен саусақтардың арасындағы сүйектер) ұзындықтың 2/3 бөлігінде, құйрығы салыстырмалы түрде ұзын.

Герфалькондардың түсі өте алуан түрлі, сондықтан полиморфизм көрінеді. Өрік тығыз, қапталған, түсі сұр, қоңыр, күміс, ақ, қызыл болуы мүмкін. Қара түс әдетте аналықтарда жиі кездеседі. Оңтүстік кіші түрлері қараңғы. Еркектерде көбінесе ашық қоңыр түсті болады, ал олардың ақ қарын түрлі дақтар мен сызықтармен безендірілуі мүмкін. Гирфалькондағы ауыздың кесілген жеріндегі қара жолақ («мұртты») әлсіз көрінеді. Жұтқыншақ пен щеки ақ түсті. Көздер әрдайым қараңғы, тән қарқынды көрінеді. Қашықтықта ересек құстардың жоғарғы жағы қараңғы болып көрінеді, түбі ақ, ал жас гирфалькон жоғарыда да, төменде де қараңғы болып көрінеді. Құстың табандары сары түсті.

Бұл қызық! Gyrfalcon 4-5 жасқа дейін ересектерге арналған соңғы түске ие болады.

Ұшу жылдам, бірнеше соққылардан кейін гирфалькон жылдамдықты тез көтеріп, тез алға шығады. Жәбірленушіні қуып, жоғарыдан сүңгу кезінде ол секундына жүз метр жылдамдыққа жетеді. Айырықша ерекшелігі: ол спиральда емес, тігінен көтеріледі. Аң аулау сирек кездеседі, көбінесе аң аулау кезінде ол жоспарлау мен ұшуды пайдаланады, әдетте тундрада ашық жерлерде және тікелей отырады. Дауысы күрең.

Мінез-құлық және өмір салты

Ол күнделікті өмір салтын жүргізеді және күндіз аң аулайды. Жәбірленушіні оның қашықтықтан: километрден астам қашықтықта болу арқылы анықтауға болады. Аң аулау кезінде оған жоғарыдан таспен батырып, тырнақтарымен ұстап, мойнын тістейді. Егер құрбанды ауада өлтіру мүмкін болмаса, гирфалькон онымен бірге жерге түсіп, оны аяқтайды. Ұя салу кезеңінен тыс жұп гирфалькондар әрқайсысы өз бетінше аң аулайды, бірақ жұбайының көзін жоғалтпау үшін.

Ұя салу үшін таулы теңіз жағалаулары мен аралдарды, жартастары бар өзен мен көл аңғарларын, таспалы немесе аралдық ормандарды, теңіз деңгейінен 1300 м биіктіктегі тау тундрасын таңдайды. Қол жетпейтін жерлерде тұқымдар адамнан аулақ болады. Тіршілік ету ортасын таңдаудың негізгі қағидаты - бұл тағамның көптігі және көптігі. Адам аң аулау кезінде қауырсынды жыртқыштардың аңшылық қасиеттерін ежелден пайдаланып келген. Исландиялық ақ гирфалькон ең құнды деп саналды. Ол бедел мен биліктің символы болды, әсіресе оңтүстік елдерде, мұндай құстардың барлығына бірдей рұқсат етілмеді. Бүгінде ол браконьерлердің қауіптілігі жоғары.

Гирфалькон қанша тұрады?

Орнитологиялық зерттеулерге сәйкес қанатты болған кезден бастап табиғи өлімге дейін бұл құйрықты жыртқыш 20 жылға дейін өмір сүре алады. Тұтқынға алынған гирфалькондардың өмірі өте қысқа болуы мүмкін, әсіресе егер құс ересек жаста болса. Гирфальконды тойтару процесі де ерекше мейірімділікпен ерекшеленбеді. Тұтқында болған кезде гирфалькондар өсірмейді, өйткені олар өздеріне тиісті жағдайларды таппайды, сондықтан құс өлген жағдайда, аңшы жемді шығарып, жаңасын сатып алды және бәрі жаңадан басталды.

Гирфальконның тіршілік ету ортасы, тіршілік ету ортасы

Бұл құс сүйікті аймағына бейімделеді деп айта аламыз. Кейбір түрлер қоныс аударады, бірақ кейбіреулері серуендеудің қажеті жоқ және олар орман-тундрада және орман жолағында тұрады.

Азия, Еуропа және Солтүстік Американың субарктикалық және арктикалық аймақтарында таралған. Кейбір түрлері Алтай мен Тянь-Шанда қоныстанды. Гирфальконның пайда болған ең солтүстік нүктелері - Гренландия, 82 ° 15 ′. w. және 83 ° 45 ′, ең оңтүстікте, Азияның кіші түрлерін қоспағанда - орта Скандинавия, Беринг аралында, шамамен 55 ° c. w. Альпілік аймақтардан алқапқа аздап қоныс аударуы мүмкін.

Бұл құстар Ресейдің Қиыр Шығыста кең таралған. . Ұя салу үшін олар Камчатканың солтүстік аймақтарын және Магадан облысының оңтүстік бөлігін таңдайды, ал көктемде олар қайтып оралады. Бұл үшін гирфальконды «қаз қожайыны» деп атайды. Гирфальконың сүйікті бақылау бекеттері - бұл аумақты жақсы бейнелейтін жартасты алаңдар. Скандинавия түбегінің солтүстік жағалауында гирфалькон басқа құстардың колонияларымен бірге жартастарда орналасады.

Ол мұзға батып бара жатқан мұздың арасынан олжа іздеп мұхитқа өте алады. Әдетте, бір-екі жастағы жас құстар тамақ іздеп оңтүстікке ұшады. Қыста гирфалькондар жағалауда, далада және ауылшаруашылық жерлерде пайда болады, ал көктемде олар солтүстікке оралады. Еуропалық гирфалькондар қыста серуендейді, Гренландия кейде Исландияда қыстайды, кейде одан да оңтүстікке қарай жүреді.

Гирфалькон диетасы

Гирфалькон - жыртқыш, ол негізінен жылы қанды жануарларға: құстарға, кеміргіштер мен ұсақ жануарларға тіршілік етеді. Бұл білікті аңшы, және әдетте, құрбан болған адамды құтқару мүмкін емес. Герфальконды аулау әдісі басқа сұңқарлармен бірдей. Ол қанаттарын бүктеп, құрбанның үстіне тез түсіп, тырнақтарына жабысып, лезде өмірін алады.

Күн сайын гирфалькон шамамен 200 г ет жейді. Оның сүйікті тамағы - ақ және тундралар. Сонымен қатар, ол қаздар, қарағайлар, скуалар, үйректер мен жыландарды аулайды. Тіпті үкі де - поляр да, тундрада да, орманда да мұра етеді. Гирфалькон қоянмен той жасаудан бас тартпайды.

Бұл қызық! Табиғаттың жазылмаған заңы гирфальконға үйінің маңындағы құстарға, басқа ағайындарға шабуыл жасауға мүмкіндік бермейді. Әр жұп гирфалькондардың аң аулау алаңы мен ұя салатын орны шақырылмаған шетелдіктер-бәсекелестерден сақталады.

Кейде оның олжасы балыққа, кейде қосмекенділерге айналады. Өте сирек, басқа тамақ болмаған кезде, ол карриді жеуге болады. Гирфалькон өзіне олжа алып, оны жұлып алып, ұяға жақын жерде жыртып, жейді, ал жеуге болмайтын қалдықтар - таразылар, сүйектер мен ұсақ қауырсындар - шұңқырлар. Алайда, ол ешқашан өз ұясында асхана ұйымдастырмайды. Онда тазалық орнады. Жыртқыш балапандарды әкелді, ұрғашылары ұядан тыс жерде жыртып тастады.

Асыл тұқымды және ұрпақ

Герфальконның ұя салудың орташа тығыздығы шамамен 100 км 2 ауданда бір жұпты құрайды. Гирфалькон өмірінің бірінші жылының аяғында өседі және осы жаста өз жарын табады. Моногамикалық құс. Одақ серіктестердің бірі қайтыс болғанға дейін өмір үшін құрылады.

Ерлі-зайыптылар өз ұяларын емес, бүркітпен, бүркітпен немесе қарғамен өсіруді және оның үстіне тұруды жөн көреді. Немесе олар жартастардың арасында, қоршауда, тастардың арасында ұя салады, шөп, қауырсын және мүк жасайды. Орын жерден 9 метрден кем емес жерде таңдалады.

Гирфалькондардың ұялары ені бір метрге дейін және тереңдігі жарты метрге дейін болуы мүмкін. Гирфалькондар жылдан-жылға ұя салатын жерге қайта оралады. Бір ұяда көптеген гирфалькондардың ұрпақтарының шығуының белгілі жағдайлары бар. Ақпан және наурыз айларында жұптасатын бөгеттер гирфалькондарда басталады, ал сәуір айында аналық жұмыртқаны - үш күнде бір-бірден алады. Жұмыртқалар кішкентай, әрқайсысының салмағы шамамен 60 г болатын тауық жұмыртқаларымен бірдей.Бекіткіште дақты дақтары бар 7-ге дейін ақ түсті жұмыртқа бар.

Маңызды! Қанша жұмыртқа салғанына қарамастан, ең күшті балапанның 2-3-еуі ғана аман қалады.

Тек әйел жұмыртқаларды люкте ұстайды, еркек бұл уақытта аң аулап, тамағын әкеледі . Балапандарды қабылдау мерзімі - 35 күн. Балапандар туады, бежевый, ақ немесе ақшыл сұр түкті. Ұрпақтары біршама күшті және күңгірт болған кезде, әйел де кішкентай уақытқа қалдырып, балаларға аң аулай бастайды. Анасы мен әкесі жем-шөпті ұяға әкеліп, оны жыртып, балапандарын тамақтандырады.

Гирфалькон - керемет батыл құс, ол үлкен жыртқыш оған жақындаса да, ұядан кетпейді, бірақ балаларды қорғап, қаскүнемдерге шабуыл жасайды. Балапандардағы сәбилердің қаны үнемі өзгеріп отырса, ата-аналар оларды ұшып, аң аулауға үйрете бастайды. Бұл балапандар өмірінің шамамен 7-8 аптасында болады. 4-ші айға - бұл жаздың ортасы мен соңы - ата-аналармен байланыс біртіндеп әлсірейді және тоқтайды, ал жас құстар тәуелсіз өмір бастайды.

Ресей аумағында гирфалькон - сұңқарлардың ең ірі өкілі. Әдетте еркектерге қарағанда әйелдің орташа салмағы бір жарым килограмға дейін, ер адамның салмағы шамамен бір килограмға жетеді.

Гирфалькондарда әдемі өрік бар. Ересек құстардың бояуларында сұр, ақ, түтін, қоңыр түстер басым болады. Жасы ұлғайған сайын қанаттардағы, гирфальконның артқы бөлігі айқынырақ болады, құстар іштегі қара дақтары азая бастайды. Жас құстар қоңыр немесе ақ түсті.

Герфальконның пайда болуы

Герфальконның мөлшері: жалпы ұзындығы 55-60 см, қанатының ұзындығы 110-135 см, қанатының ұзындығы 34-42 см, салмағы 1000-2000 г құрайды.Гирфальконың аналықтары еркектерге қарағанда едәуір үлкен. Бояуы полиморфты, кейбір жерлерде ашық (ақ) және қою (сұр) вариациялар бар. Бірінші вариациядағы гирфалькондарда (ересек құс) жалпы фон ақ-қоңыр түсті қоңыр түсті өрнекпен жүректің пішінді дақтарымен немесе дорсальды жағында көлденең жолақпен, ақ басы бар, кейде қара бойлық штрихтармен қозғалады, дамымаған мұртты (кейде мүлде сақал болмайды), бастапқы шыбын. ақ қоңыр қара шыңдарымен, құйрықты ақтармен, кейде көлденең қараңғы өрнекпен, вентральды жағы ақ, кейде бозғылт бойлық сұрғылт-қоңыр соққылармен. Қара-қоңыр гирфалькондар дорсалды жағында сұр немесе ақшыл көлденең өрнекпен жалпы сұрғылт-қоңыр түсті болады, басы қараңғы, қоңыр-сұр немесе ақ түсті, қоңыр түсті бойлық үлгісі бар, вентральды жағы ақ немесе уылдырық тәрізді, формасы аз немесе аз тығыз қара түсті. бойлық жолақтар немесе бүйрек үстіндегі дақтар, кеудеге, ішке, көлденең қара шашты, төменгі аяғындағы жамылғымен және астымен. Дорсальды жағындағы бірінші жылдық киімдегі жас гирфалькондар көп немесе аз дамыған ақ белгілері бар қоңыр, кейде ақ боялған дақтармен ақ (жеңіл вариация), ақ түсті көлденең өрнекпен ұшатын қоңыр, кейде қоңыр үстіңгі жағы ақ (ашық вариация), вентральды жағы ақ түсті. қоңыр бойлық үлгі. Ақшасы қара-қоңыр түсті, үстіңгі жағы қара, ашық вариация құстарында көбінесе сарғыш-қоңыр болады. Тырнақтар қара, кейде ақ құстарда ақшыл-қоңыр болады. Балауыз мен табандар ересек құстарда сары, жас құстарда көкшіл.

Гирфалькон ұя салу үшін әдетте тау жыныстарын жақсы көреді, кейде басқа құстардың ғимараттарын қолданып, биік ағаштарға жайғастырады.

Гирфальконның ұясы әдетте жартаста, сирек ағашта орналасады, оған кіру өте қиын. Ол шамамен мүк немесе құрғақ шөптер төселген бұтақтардан тұрады. Солтүстікте орналасқан жерлер әлі де қармен жабылған, құстар балаларды шығаруға кіріскен кезде. Ұяда кеудесінде бақылаушыға қарап отырған ақ гирфалькон айналамен толығымен үйлеседі, тек үлкен қара көздер оның қатысуымен сатқындық жасайды. Бір әйел инкубациялайды, ер адам ол уақытта жем алады. Төрт аптадан кейін - маусым-шілдеде (ауданға байланысты) - жас люктер. Балапандардағы олардың саны әдетте екі-үш, ал ілінісу кезінде жұмыртқалардың саны одан да көп болуы мүмкін, кейде беске дейін. Инкубациялық кезең - 28 күн. Гирфалькон балапандары 1, 5 айда қанатқа көтеріліп, соңынан шамамен 50 күн өткен соң ұядан кетеді.Екі ата-ана да балаларды тамақтандыруға қатысады, дегенмен құстарды аулауды еркек атқарады, әйел жем-шөпті жояды және оны балалар арасында таратады. Жыртқыш құстар ұяға әкелінеді, жыртылады, басы кесіліп, ішектері жоқ. Сондықтан қауырсындардың ұясы аздап болмайды немесе болмайды. Жастар қанаттарына көтерілгенде, олар ұя аймағында алғаш рет ата-аналарымен қалады, ал полярлы күздің жақындауымен - қыркүйек айында олар көше бастайды.

Популяциялардың орташа өнімділігі сәтті өсірілетін жұпқа шамамен 2,5 жас.

Герфальконның циркумолярлы ұя салатын аумағы шамамен 15-17 млн ​​км 2 құрайды. Орташа тығыздығы 1 жұп / 1000 км2, бүкіл әлемде шамамен 15-17 мың жұп өмір сүреді, ал орташа тығыздықтың бүкіл әлем популяциясының жартысынан көбейгенімен 7-8 мың жұп болады. Өткен және қазіргі ғасырларда санның азаюы және тіпті герфальконның жойылуы байқалды, әсіресе оңтүстікте. Скандинавиядағы, Финляндиядағы және Ресейдегі мекендейтін бөліктер, мүмкін тіршілік ету ортасындағы антропогендік бұзылулар мен қолайсыз климаттық өзгерістерге байланысты. Соңғы онжылдықтарда бұл аймақтарда, оның ішінде Ресейдің кейбір аймақтарында популяцияның қалпына келу тенденциясы байқалды. Қазіргі уақытта Кола түбегінде 8 асыл тұқымды территория белгілі. Угра түбегіндегі гирфалькондардың саны, шығыс. Большеземельский тундрасы және қолданбасы. Полярлық Оралдың бір бөлігі (ауданы 41,500 км2) макро көлбеуі 40-45 тұқымды жұппен бағаланады. Оңтүстікте 50-ден астам жұп ұя салады. Ямал, мұнда түрдің ең белгілі тығыздығы 12,2 жұп / 1000 км 2 құрайды. 3 жұп Хабаровск өлкесінің қорықтарында тұрады, бірнеше жұп Заптың Арктикалық жағасында ұя салады. Чукотка. Ресейдегі гирфальконың ең үлкен популяциясы (150-200 ұя салатын жұп) Камчаткада шоғырланған. Елдегі түрлердің жалпы саны шамамен 1000 жұпты құрайды. Ең маңызды шектеу факторлары - бұл қолайлы ұя салатын жерлердің болмауы және ерте көктемде кедергілердің аз болуы. Кейбір аудандарда гирфалькондарды ату және ұяларды қирату жағдайлары сирек кездеседі. Арктикалық түлкі үшін ауланатын балық аулау, тұман құстардың өлімі жиі болатын тундра аудандарында санының азаюының негізгі себебі болуы мүмкін. Герфальконның бастапқы мекендеу орындарынан таралуы олардың адамдарға дамуына әкеліп соғады, бұл кекіректер санының азаюына және бұзылу факторының көбеюіне әкеледі. Соңғы жылдары балапандарды ұядан алып тастау және ересек құстарды заңсыз әкету мақсатында аулау қауіпті деңгейге ие болды.

Гирфалькон - Ресейдің Қиыр Шығыста кең таралған түрі. Сондай-ақ, гирфальконның тіршілік ету ортасы шығыс және батыс жарты шарлардың Қиыр Солтүстік аймақтарын құрайды, оның ішінде Арктика мен Субарктикалық аймақтар, мұнда гирфалькон тундра мен орман-тундра, солтүстік-тайга ландшафттары Кола түбегінен Чукоткаға дейін, Командир Аралдары мен Камчаткаға дейін орналасқан. Ауқымның шығысы өзен бассейнін қамтиды. Анадыр мен Камчатка. Азықтандыру жағдайына байланысты ол ұя салатын жерде ұйқасады немесе қоныс аударады, малдармен, үйректермен, қаздармен бірге ол Херсон, Башкирия, Барнаул, Иркутск және оңтүстігінде Забайкальаның оңтүстік-шығысына жетеді. Ол Магадан облысының оңтүстігінде, Камчатканың солтүстік аймақтарында, Кроноцен түбегінде ұя салады, онда ол ұйықтап, көктемде оралады. Бұл гирфальконға қаздың иесі деген ат берілді. Владимостокта көретін Оңтүстік Приморьеде үнемі қыстайды.

Гирфалькон, көптеген жыртқыштар тәрізді, орман мен далада реттелген. Ол білікті аңшы: ол олжаны іздейді, ыңғайлы жерде отырады, сосын оны тез ұстап алады және бірнеше соққыларды қағып алады. Теңіз жағасында ол құстардың базарларына жақын жерде ұсталады. Континентальды ландшафттардағы гирфальконың әл-ауқаты қыста және алғашқы ұя салу кезеңінде оның негізгі олжасы - кекіректің санына байланысты. Кейбір жылдары гирфалькон Магаданда қыстап, көгершіндерді аулайды. Көктемде гирфальконың аң аулау алаңы жүздеген шаршы шақырымға созылған кеңістікті қамтиды. Гирфальконның диетасына солтүстікте тұратын барлық дерлік құстар кіреді: пуфиндер, гилемоталар, қаздар, қырқалар, құстар, сұр шағылдар, бүркіттер, балапандар және басқа да үйректер, ақ және полярлы кекіршіктер, ағаш граусы, қара грозь, фундук, қаздар, қопсытқыштар (әсіресе үлкенді қоспағанда). ), сондай-ақ лемминг, сарғыш және қоян. Ол тіпті кішігірім құстарды да құрметтемейді: қатпарлар, шыбықтар, құмырсқалар, балауыздар, кукуши, қарақұйрықтар, ұялар және пассерина тәртіпті басқа өкілдері.

Қатты гирфалькон. Сурет: Ómar Runólfsson

Отырған гирфальконның суреті. Сурет: Ómar Runólfsson

Қыста, ашаршылық келгенде, гирфалькон тундра, шалғындар мен ормандардың төрт аяқты тұрғындарының жанынан өтпейді. Дегенмен, судың жанында орналасқан құстарға артықшылық беріледі. Ежелгі уақытта гирфальконның лезде жоғары көтеріліп, жәбірленушіге кенеттен шабуыл жасау қабілеті сұңқарлар арасында «баулар» деп аталды. Кейбір гирфалькондар аң аулау кезінде шаршамайды, олар қатарынан жетпіс ставка жасай алады. Жыртқышқа шабуыл жасап, құс шапшаң ұшып, үлкен жылдамдығын - 100 м / с-қа дейін жетеді. Ұшып бара жатқанда құстың табандары денеге, алға қарай басылады
артқы саусақтардың тек өткір тырнақтары. Күшті және сәл иілген соққылар жәбірленушінің қаламдары мен терісін өткір пышақтар тәрізді кесіп тастайды. Бірақ егер соққы қанаттың мойнына немесе негізіне түссе, онда жыртқыш бірден ұшып кетеді.

Бейне: гирфалькондардың ұясы
Ұзақтығы 1:21

сыртқы түрі мен мінез-құлық . Жыртқыш орташа бойлы (едәуір үлкен), ал сұңқарлардың ішіндегі ең үлкені күшті, салыстырмалы түрде кең қанатты және ұзын құйрықты, иінде жақсы дамыған «шалбар» бар. Дене ұзындығы - 48-63 см, еркектердің массасы - 0,8-1,3 кг, аналықтары - 1,4-2,1 кг, қанаттары - 110-160 см.Ол сирек кездеседі, көбінесе аң аулау кезінде ұшуды жоспарлау мен ұшу кезінде пайдаланады, әдетте ашық тундрада биік жерлерде отырады.

Сипаттамасы . Ересек құстардың қылшықтары түтінді сұр түстен ерекшеленеді, көлденең және жебе тәрізді мотельдердің жоғарыда жиі кездесетін қараңғы өрнектері бар, көлденең жолақтары немесе жебелері тәрізді дақтармен және төменнен жарық фонында тамшы тәрізді мотельдермен, ақ түсте, сирек қара жебе тәрізді және сирек қара түсті. артқы және қанаттардағы көлденең мотоциклдер. Әдетте қара, ашық сұр және ақ түсті морфалар ерекшеленеді. Кемпірқосақ қараңғы, орбитальды сақина, балауыз және аяқтың тазартылмаған бөліктері сары түсті.

Жас жеке тұлғаның түсі қоңыр түсті реңктері бар, төменгі жағында қалың, қараңғы, көбінесе бойлық дақтар бар, жақта қараңғы «мұртты» жақсырақ дамыған. Ақ морфада жас құстардың көп мөлшерде орналасуы ересектерде тек бойлықтан ғана ерекшеленеді, денеде және қанаттарда көлденең, сыпырылмаған немесе жыртылмаған тәрізді дақтар. Орбиталық сақина, балауыз, аяқтың өңделмеген бөліктері көкшіл-сұр түсті. Ұшатын құста қанаттары салыстырмалы түрде кең, құйрығы созылған, жиі көлденең жолақтары бар, ақ морф құстарында олар әлсіз көрінуі мүмкін. Түсі, өлшемі мен пропорциялары бойынша құс отыратын немесе ұшатын рейспен шатастыруға болады.

Гирфалькон одан ерекшеленеді, қанаттарының кеңдігі, ақ қасы жоқ, көздің түсі (әрдайым қараңғы), дененің төменгі жағында сирек кездесетін және үнемі қозғалатын өрнек бар. Ол барлық жастағы перегрин сұңқарынан едәуір үлкендігімен, қараңғы қақпақтардың болмауымен және көздің астындағы «мұртты», жеңіл беткейлерімен, қанаттарының ұштары аз, ұштары ұзын құйрығымен ерекшеленеді. Ұшуды баяу серпіліспен сергіту, асықпай. Ол құйрықта көлденең жолақтармен айқын көрінетін қара өрілген және ақшыл реңктердің жоқтығымен ерекшеленеді, жас құс тек үлкен мөлшерде және жаппай қосылыста сенімді түрде ерекшеленеді.

Таралу жағдайы . Тірі тіршілік ету ортасы тундра, орман-тундра, солтүстік орманды жерлерде, Еуразия мен Солтүстік Американың солтүстігіндегі жартасты теңіз жағалауларында мекендейді, қыста құстардың көпшілігі (көбіне жас) оңтүстікке - орман-тундрадан орман-далаға қоныс аударады, кейбіреулері ұя салатын жерлерде қалады. Сирек кездеседі, Ресейдің Қызыл кітабына енген, оның еуропалық бөлігінде 50-ден астам жұп тірі қалған. Ақ морф құстары біздің өңірде өте сирек кездеседі. Негізінен заңсыз роуминг пен құстарға ұя салудың салдарынан молшылық азайып келеді (гирфалькон - танымал аңшылық құсы).

Өмір салты . Тағам ақ және тундраның кекіршіктеріне негізделген, сонымен қатар басқа құстарды, леммаларды, қояндарды жейді. Ол олжаны ауада да, жерде де ұстайды. Емізуге болады, тұзаққа түседі. Тұрақты жұптардың ұя салатын аумақтары көптеген жылдар бойы сақталған. Ол ерте, әлі де қарда, тау жыныстарында, жағалаудағы жартастарда, ағаштарға немесе геодезиялық мұнараларға жыртқыштар мен қарғалар ұя салады (кейде оларды жаңартады).

Ауыстыруда 2-4 (7-ге дейін) жұмыртқа болады, әдетте ол емес, бірақ ақ дақтары бар. Әйел 28-30 күн бойы инкубациялайды, ер адам олжасын алып жүреді, кейде оны аз уақытқа ауыстырады. Балапандардың бірінші киімі ақ, екіншісі сұр-ақ. Ұяда бу агрессивті, жауларды белсенді түрде қуып шығады. Gyrfalcon ұялары жыртқыштар мен қаздардан және басқа құстардан сәтті ұя салады.

Ұя салғаннан кейінгі қоныс ұялардың оңтүстігінде де, солтүстігінде де өтуі мүмкін, қозғалыс бағыты ақ кекіліктердің шоғырланған жерлерінің болуына байланысты. Күзгі-қысқы көші-қон ашық және мозаикалық биотоптарға жабысады. Ересектерге арналған соңғы киім 3-4 жастан басталады.

Таксономия

Ең жақын F. Черруг, генетикалық деректер бұл екеуімен бірге екенін көрсетеді F. biarmicus және F. құмырашы, тығыз байланысты түрлердің тобын қалыптастыру # R. Будандастырған F. перегрин#R. Таксономия күрделі. Әдетте монотипті, бірақ өте полиморфты болып саналады, және бұл түрлердің дұрыс атауы туралы маңызды талқылауға жауап береді, F. рустиколус жалпы қолданыста (Бірінші ревизор таңдаған) және жақында қорғалған F. гирфалько, орыс әдебиетінде жиі кездесетін # R, басқалары бұл туралы айтады F. рустиколус үшін жарамсыз атау болып табылады F. перегрин, және бұл да F. гирфалько немесе тіпті F. canadensis қазіргі түрлер үшін қолданылуы керек. Көбінесе политипиялық деп саналады, әдетте төрт нәсілмен (сирек, жеті # Р дейін), негізінен түс жиіліктеріне негізделген: рустиколус (Еуропа), ескіру (Азия, Солтүстік Американың бөліктері), кәмпиттер (Солтүстік Американың жоғары Арктикасы, Гренландия), және арал (Исландия), ең оқшауланған, біркелкі және осы формалардың ерекшелігі, мүмкін олар жарамды жарыс болуы мүмкін. Сипатталған форма алтай туралы F. Черруг қазіргі түрлердің нәсілі ретінде тізімделген (қараңыз F. Черруг) Монотиптік.

Евразияның, Солтүстік Американың, Гренландия мен Исландияның арктикалық аймақтарын алып жатқан циркумолярлар, кейбір құстар S-ден қыста көшеді.

Сызба жазбалары

48–60 см, еркек 769–1450 г, әйел 1130–2150 # R г, қанаты 105–135 см # Р. Ең үлкені Falcoбасы үлкен, тереңірек кеудесі бар, салыстырмалы түрде қысқа, бірақ кең қанаттары мен ұзын құйрығы басқа ірі руларға қарағанда # R-ге қарағанда көп. Ақ, сұр және қара қоңыр үш негізгі түсі бар түстердегі экстремалды полиморфизм. Астыңғы және астыңғы астындағы ақ құстар, үстіңгі және астыңғы жақтарында қара белгілері бар. Аяқтар мен аяқтар сары, бірақ өте ұзын және тығыз жамылғылар оларды толығымен жабады # R. Әйелдер үлкенірек (7–25%) және ауыр (8–160%) # R, кейде күңгірт болады. Әдетте кәмелетке толмағандар қараңғы, қоңыр түсті және одан да ауыр, аяқтары мен аяқтары бозғылт. Ақ морф құстарынан басқа, F. рустиколус ең ұқсас F. Черруг, бірақ барлық дерлік аллопатикалық. Кейбір әйелдер F. перегрин солтүстік ең үлкен нәсілдер көлемді болып көрінеді, бірақ қысқа құйрықты, тар және қанатты, біркелкі қара тырнақшалары бар # R. Жақын маңда, қыста шатасуы мүмкін F. мексикандық, бірақ соңғысы кішірейіп, түсі әр түрлі, басы мен асты сызылған # R. Үш негізгі түсті морфалар әр түрлі болады және бір-біріне бөлінеді, кейде клинкалар бойынша, немесе кез-келген жағдайда түс морфы коэффициенттері бойынша аймақ бойынша ерекшеленеді: Гренландияның Арктиканың жоғары арктикасындағы құстар, әдетте ақ, ​​Лабрадорда, үстемдік қара қоңыр немесе тіпті қараңғы, Исландияда, әдетте Ресей мен Сібірде сұр, клиналды В-дан E-ге дейінгі түрлі реңктер, 90% сұр 47% ақ түске ауысады, сонымен қатар мөлшері аздап өзгереді, N ауқымында үлкенірек құстар бар.

қараңғы морф

48–60 см, еркек 769–1450 г, әйел 1130–2150 # R г, қанаты 105–135 см # Р. Ең үлкені Falcoбасы үлкен, тереңірек кеудесі бар, салыстырмалы түрде қысқа, бірақ кең қанаттары мен ұзын құйрығы басқа ірі руларға қарағанда # R-ге қарағанда көп. Ақ, сұр және қара қоңыр үш негізгі түсі бар түстердегі экстремалды полиморфизм. Астыңғы және астыңғы астындағы ақ құстар, үстіңгі және астыңғы жақтарында қара белгілері бар. Аяқтар мен аяқтар сары, бірақ өте ұзын және тығыз жамылғылар оларды толығымен жабады # R. Әйелдер үлкенірек (7–25%) және ауыр (8–160%) # R, кейде күңгірт болады. Әдетте кәмелетке толмағандар қараңғы, қоңыр түсті және одан да ауыр, аяқтары мен аяқтары бозғылт. Ақ морф құстарынан басқа, F. рустиколус ең ұқсас F. Черруг, бірақ барлық дерлік аллопатикалық. Кейбір әйелдер F. перегрин солтүстік ең үлкен нәсілдер көлемді болып көрінеді, бірақ қысқа құйрықты, тар және қанатты, біркелкі қара тырнақшалары бар # R. Жақын маңда, қыста шатасуы мүмкін F. мексикандық, бірақ соңғысы кішірейіп, түсі әр түрлі, басы мен асты сызылған # R. Үш негізгі түсті морфалар әр түрлі болады және бір-біріне бөлінеді, кейде клинкалар бойынша, немесе кез-келген жағдайда түс морфы коэффициенттері бойынша аймақ бойынша ерекшеленеді: Гренландияның Арктиканың жоғары арктикасындағы құстар, әдетте ақ, ​​Лабрадорда, үстемдік қара қоңыр немесе тіпті қараңғы, Исландияда, әдетте Ресей мен Сібірде сұр, клиналды В-дан E-ге дейінгі түрлі реңктер, 90% сұр 47% ақ түске ауысады, сонымен қатар мөлшері аздап өзгереді, N ауқымында үлкенірек құстар бар.

аралық морф

48–60 см, еркек 769–1450 г, әйел 1130–2150 # R г, қанаты 105–135 см # Р. Ең үлкені Falcoбасы үлкен, тереңірек кеудесі бар, салыстырмалы түрде қысқа, бірақ кең қанаттары мен ұзын құйрығы басқа ірі руларға қарағанда # R-ге қарағанда көп. Ақ, сұр және қара қоңыр үш негізгі түсі бар түстердегі экстремалды полиморфизм. Астыңғы және астыңғы астындағы ақ құстар, үстіңгі және астыңғы жақтарында қара белгілері бар. Аяқтар мен аяқтар сары, бірақ өте ұзын және тығыз жамылғылар оларды толығымен жабады # R. Әйелдер үлкенірек (7–25%) және ауыр (8–160%) # R, кейде күңгірт болады. Әдетте кәмелетке толмағандар қараңғы, қоңыр түсті және одан да ауыр, аяқтары мен аяқтары бозғылт. Ақ морф құстарынан басқа, F. рустиколус ең ұқсас F. Черруг, бірақ барлық дерлік аллопатикалық. Кейбір әйелдер F. перегрин солтүстік ең үлкен нәсілдер көлемді болып көрінеді, бірақ қысқа құйрықты, тар және қанатты, біркелкі қара тырнақшалары бар # R. Жақын маңда, қыста шатасуы мүмкін F. Мексика, бірақ соңғысы кішірейіп, түсі әр түрлі, басы мен асты сызылған # R. Үш негізгі түсті морфалар әр түрлі болады және бір-біріне бөлінеді, кейде клинкалар бойынша, немесе кез-келген жағдайда түс морфы коэффициенттері бойынша аймақ бойынша ерекшеленеді: Гренландияның Арктиканың жоғары арктикасындағы құстар, әдетте ақ, ​​Лабрадорда, үстемдік қара қоңыр немесе тіпті қараңғы, Исландияда, әдетте Ресей мен Сібірде 90% сұр 47% ақ түске боялған, сұр, клинальды В-дан E-ге дейін әр түрлі реңктері, сонымен қатар N құстарында үлкенірек құстар бар.

ақ морф

48–60 см, еркек 769–1450 г, әйел 1130–2150 # R г, қанатшасы 105–135 см # Р. Ең үлкені Falcoбасы үлкен, тереңірек кеудесі бар, салыстырмалы түрде қысқа, бірақ кең қанаттары мен ұзын құйрығы басқа ірі руларға қарағанда # R-ге қарағанда көп. Ақ, сұр және қара қоңыр үш негізгі түсі бар түстердегі экстремалды полиморфизм. Астыңғы және астыңғы астындағы ақ құстар, үстіңгі және астыңғы жақтарында қара белгілері бар. Аяқтар мен аяқтар сары, бірақ өте ұзын және тығыз жамылғылар оларды толығымен жабады # R. Әйелдер үлкенірек (7–25%) және ауыр (8–160%) # R, кейде күңгірт болады. Кәмелетке толмағандар әдетте қараңғы, қоңыр түсті және одан да ауыр, аяқтары мен аяқтары бозғылт. Ақ морф құстарынан басқа, F. рустиколус ең ұқсас F. Черруг, бірақ барлық дерлік аллопатикалық. Кейбір әйелдер F. перегрин солтүстік ең үлкен нәсілдер үлкен емес көрінеді, бірақ қысқа құйрықты, тар және қанатты, біркелкі қара тырнақшалары бар R. Жақын маңда, қыста шатасуы мүмкін F. Мексика, бірақ соңғысы кішірейген және түсі әр түрлі, басы мен асты сызылған # R. The three main colour morphs vary and grade into one another, sometimes along clines, or at any rate with colour morph ratios differing regionally: birds in high Arctic of Greenland usually white, in Labrador, preponderance is dark brown or even blackish, in Iceland, normally various shades of grey, clinal W to E across Russia and Siberia, with 90% grey drifting into 47% white, also slight variation in size, with larger birds in N of range.

Food and feeding

Mainly birds and to lesser extent#R mammals up to size of hares#R. Frequently a major reliance on ptarmigan/grouse (Лагопус) and ground squirrels (Spermophilus) for breeding, but regularly takes birds as small as finches#R, in coastal areas, seabirds may be major food, lemmings (Lemmus, Dicrostonyx) can be mainstay in some areas depending on season. During winter food may be more restricted, where species resident, but more varied for those migrating S, where prey as large as Sage Grouse (Centrocercus) is killed#R. Most hunting by fast flight low over ground, often rising to make rapid stoop, sometimes forages by flying along high up (150–300 m above ground)#R, or perches to scan. Prey taken on ground or water more often than in air, but sometimes after hot pursuit.

Асылдандыру

Mar–Jul, but territories may be held all winter so breeding essentially starts Jan–Feb. Solitary. Eggs laid in unlined scrape or depression in cliff ledge, disused stick nest of another species on cliff (usually either Common Raven Corvus corax, Golden Eagle Aquila chrysaetos or Rough-legged Buzzard Buteo lagopus) #R, немесе анда-санда ағашқа немесе адам қолымен жасалған құрылымға ұя салады, мысалы алтын дредгер немесе мұнай құбыры. Әдетте 3-4 бозғылт немесе ақшыл-сары жұмыртқалар қызыл түсті немесе қызғылт қоңыр түстермен (R 2-ге дейін). 3 күндік интервалдар, өлшемі 58 · 9 мм × 45 · 9 мм # R, инкубация 28–36 күн, алғашқы жұмыртқадан басталады, әдетте жалғыз әйел # R, балапандарда кілегей-ақ алдымен төмен, екіншісінен ұзын, сұр және сұр болады. ақ # R, 46-53 күн қашып, жас әйелдермен тамақтандырылған, еркектер Р-мен қамтамасыз етілген. Ұяның сәттілігі циклдік тамақ көздеріне байланысты күрт өзгереді: 1 сәтті ұяға 1 жас, бірақ жалпы с. 2 · 5–3 · 1 көптеген жылдар бойы, кәсібі с. Барлық қол жетімді аумақтардың 31–88%, жаулап алынған аумақтардың 38–73% -ын жас адамдар құрайды. Гренландиядағы CW-де, түрлі түсті нұсқалар болған кезде, ақ еркектер еркектерден гөрі, еркектерден гөрі, еркектерге қарағанда ертерек кездеседі (әйелдердің түсі мен түсу күнінің арасында ерекше белгілер жоқ), ақ ересектер (екі жыныста да) белгілерге қарағанда сұр түсті және күміске қарағанда үлкен ұрпақты көбірек шығарды ( екі жыныста да) жас маусымда, ақ еркектермен жұптасқан сұр аналықтардың аралық санын шығарды және ақ некелері бар ұрғашылардан гөрі аз жас шығарды, ал ақ ұрғашылар мен жұптасқан ақ еркектер мен ұрғашылардың саны мен ұрпақтарының саны бойынша айырмашылықтар жоқ сұр ұялармен жұптасқан, әр ұяда өсірілетін ұрпақтар саны жақын көршінің ұясына дейінгі қашықтыққа, ақ ұя мен күміске қарағанда басқа ұяларға жақын орналасқан сұр еркектермен кері байланысты болды. Территорияның беріктігі жоғары болғанымен, Аляскада құстар ұя орнын жиі ауыстырады (балама учаскелер арасындағы орташа қашықтық 750 м), ал аумақтың орташа пайдалану мерзімі - 2-8 жыл. Бұл маусымда үй ауқымы қыстағымен салыстырғанда аз (140-тен 1197 км2-ге дейін). Әдетте бірінші тұқым екінші немесе үшінші жылы, Исландияда, бірінші жылдың аяғында кейбір тұқымдар өседі. Жас кезінен бастап с-ға дейін асылдандыру жазылды. Олардың туған аймағынан 250 км қашықтықта. Ежелгі жабайы құстар c. 13 жаста.

Қозғалыс

Көптеген ересек адамдар, әсіресе Исландия мен Скандинавияда # R, кәмелетке толмағандар көбінесе шашыраңқы және ең алыс S. қозғалады, олар циклдік тағамның қол жетімділігімен қиындатылады, бұл қозғалмалы қозғалыс тудыруы мүмкін, бірақ кейбір айқын қозғалыстар, мысалы. Гренландиядан Исландияға дейін ақ морф құстары. Кейбіреулер Солтүстік Америкадан Сібірге көшеді (Отбасылық мәтінді қараңыз). Жақында кейбір құстар теңіз мұздығының жанында немесе ашық судың жанында (полинялар) қыста болатынын растады, шамамен теңіз түбімен қоректеніп, айсбергтерде демалады. Қашықтықта қыста тек 3400 км (Аляскадан Арктика Ресейге дейін) #R, NW-ден S Гренландияға дейін 4234 км жүрді. Үйдің қысқы ауқымы үлкен, мысалы Гренландиядағы 26,810–63,647 км 2, ал бір жас әйел 4548 км.-ден асып кетті. № 200 күндік кезең. Қыста құстардың көбісі N 52 ° C, ал төмен арктикадағы кейбір өсімдіктер көбейіп келе жатқан # R, Солтүстік Америкада S-ден 35 ° C-қа дейін (Оклахома), Евразияда c. 46 ° N (Иберия және Италия) #R. Кейде жазда S-ге дейін Британдық аралдар # Р-ге дейін жазылады.

Күйі және сақталуы

Әлемдік қауіп төндірмейді (Ең аз алаңдаушылық). СИТЕТтер I. Кең таралған, кейбір аймақтарда сирек кездеседі, жергілікті жерлерде жиі кездеседі, бірақ мәртебесі сандардың циклдік сипатына байланысты. Тығыздықтар аймақ бойынша әр түрлі, олардың саны c-тен жоғары. 5000–7000 - 15.000–17.000 жұп. Кейбір есептеулер: Аляска (АҚШ) 375–635 жұп, Юкон территориясы (Канада) 750 жұп, Солтүстік-батыс территориялары (Канада) 1300 жұп, Гренландия с. 750 жұп, Исландия с. 350 жұп, Скандинавия с. Еуропалық Ресейде 120-150 жұп, 50 жұп, тек 14-15 км 2 ауданда 10-15 жұп, төтенше NE жағдайында, Сібірді зерттеу нәтижелері жоқ. 1960 және 1970 жылдары органохлориндер әсер етпеді, басқалар сияқты Falco. 1982–91 жж. Канадалық Арктикада бір елді мекенде жүргізілген зерттеулер оның тұрақты тұрғындарын анықтады. Жақында Сібірдегі қақпаншылардың өлімі (мысалы, Якутск, Индигирка Р) бұл болжамға сәйкес, с. Ресейде жыл сайын Арктикада 1000-2000 адам өледі. Жыл сайын белгісіз саны бар құс өсірумен айналысады, тұқымдас популяцияларға әсер етпеуі мүмкін. Қазір Солтүстік Америкада, Еуропада және Ресейде құс аулау және зерттеу үшін тұтқында болды.

Библиография

Солтүстік Американың кейбір құстарының ескі атауларының мәртебесі туралы түсініктемелер. Аук112(3): 633–648.

Gyrfalcons бойынша ұялы сайттарды таңдау (Falco rusticolus). Магистрлік диссертация, Британ Колумбия университеті, Ванкувер.

Athuganir a varphattum фалка (Falco rusticolus) i Myvatnssveit 1960-1969 жж. Natturufraeoingnum42: 67-74.

Герфальконның ұя салу және аң аулау әрекеттері (Falco rusticolus) Оңтүстік Орталық Аляскада. Магистрлік диссертация, Аляска университеті, Фэрбенкс.

Ниразивті емес генетикалық іріктеумен бағаланған гирфалькондардың ұядағы орнықтылығы мен дисперсиясы.

113(4): 768–778.

Жапон құстары. Кристофер Хельм, Лондон.

Гирфалькондардың маусымдық қозғалыстары Falco rusticolus теңіздегі ұзақ кезеңдерді қамтиды.

153(3): 468–484.

Гренландиядағы перегрин мен гирфалькон биологиясы.

14: 1-30.

Аляскадағы перегрин және Герфалькон популяцияларының экологиясы. Univ. Калифорния. Publ. (Зол.)63: 151-290.

Gyrfalcon және сұңқарлар.

7: 237-240.

Ptarmigan-дегі рэперлік жыртқыштық (Lagopus mutusорталық канадалық Арктикада.

26: 146–151.

Батыс палеарктикасының құстары. Көлемі 2. Тұңғыштарға аңыздар. Oxford University Press, Оксфорд.

Кеңес одағының құстары. Көлемі 1. (ағылшын тіліндегі аударма 1966). Ғылыми аудармаларға арналған Израиль бағдарламасы, Иерусалим.

Норвегиялық Гирфальконның биологиясы туралы. Ибис 87: 559-565.

Дер Герфальке. Neue Brehm Bucherei. А.Земсен Верлаг, Виттенберг Лютерштадт.

Қыста гирфалькон Falco rusticolus Вашингтонда тіршілік ету ортасын пайдалану. Пп. 61-70 жылы: Мейбург және канцлер (1989).

Ресейдегі гирфалькондардың таралуы және түсінің өзгеруі.

26: 81-88.

Орталық Беринг теңізінде 1983 жылдың ақпан-наурыз айларында байқалған құстар.

79: 159-166.

Әлемнің рапорттары. Кристофер Хельм, Лондон.

Әлемнің рапорттары.

Кристофер Хельм, Лондон.

Gyr Falcon туралы бақылаулар Falco rusticolus солтүстік-шығыс Гренландияда.

71: 29-35.

Бұрынғы КСРО-дағы жыртқыш құстардың құқықтық жағдайы. Кімде: Мейбург және канцлер (1994а).

КСРО құстарына арналған нұсқаулық. Принстон Университетінің Пресс, Принстон, Нью-Джерси.

Ірі сұңқарларды анықтау: Гыр Falcon.

6(2): 67-72.

Сәйкестендіру форумы: ірі сұңқарлар. Құстар әлемі5(3): 101–106.

Герфалькондардың қыстауын бақылауFalco rusticolusаң аулау Sage Grouse (Centrocercus urophasianus) Вайоминг және Монтана, АҚШ.

27: 169-171.

Коллинз Ұлыбритания мен Еуропаның, Солтүстік Африка мен Таяу Шығыстың жыртқыш құстарына арналған фотокөрмені. Коллинз, Лондон.

Оклахома қаласындағы Гирфалькон: Солтүстік Америкадағы ең оңтүстік рекорд.

16: 27-29.

Солтүстік Африка мен Таяу Шығыстағы Ұлыбритания мен Еуропаның құстар ұялары, жұмыртқалары мен балапандары.

Екінші редакцияланған HarperCollins, Лондон.

Гирфальконың құс аулау мен қашуға дейінгі әрекеті.

95: 122-127.

Солтүстік Американың бүркіттері, бүркіттері және бүркіттері. Биология және табиғат тарихы. Smithsonian Institution Press, Вашингтон және Лондон.

Gyr Falcon ұясында (Falco rusticolus intermedius Глогер, 1834) Ямал түбегінің оңтүстік бөлігінде. Бұқа. MOIP (Биол.)86: 42-51.

Кола түбегіндегі Гирфальконның биологиясы туралы. Проц. Mosc. Мемлекеттік универ.197: 61-74.

Ресей құстары. HarperCollins, Лондон.

Ағаш ұя салатын Гырфальконның жазбасы.

64: 508-510.

Гирфальконың асыл тұқымды экологиясы туралы Falco rusticolus орталық Норвегияда 1968-1974 жж.

2: 27-39.

Герфалькондардың ұя салатын жерлерінде кездесетін жыртқыш қалдықтардың сипаттамасы және салыстырмалы түрде кездесуі Falco rusticolus.

8: 113-127.

Ovanliga bytesdjur funna i bon av jaktfalk Falco rusticolus қажылықфальф Falco перегринус.

40.

Бақыланатын асыл тұқымды құбылыстар: Аяқталған Хоуктар мен Герфалькондар: жүйелілік қайта қаралды.

77: 14-18.

Батыс Гренландиядағы Eqalungmiut Naunaat тұқымдас құстарына зерттеу.

21: 111-115.

Юкон территориясының Gyrfalcon егін жинау эксперименті (1974-80 жж.). Пп. 263-280 жылы: Лэдд, В.Н.Схемф, П.Ф. ред. (1982). Симпозиумның еңбектері: Аляска мен Батыс Канададағы рапторларды басқару және биология. FWS / AK / PROC-82.

Gyrfalcon тұқымының тығыздығы мен өнімділігінің ұзақ мерзімді тенденциялары Falco rusticolus Юкон аумағында, Канада. Кімде: Мейбург және канцлер (1994а).

Эллесмер аралындағы ұядағы гирфалькондардың тамағы.

96: 464-467.

Исландиядағы Гирфальконның жылдық циклы. Natl. Геогр. Рес.6: 41-62.

Н.Ф. Исландиядағы гирфалькондардың тамақтану әдеттерінің маусымдық өзгерістері.

21: 202–211.

Герфалькондар мен Рок Птармиган популяциясының тербелісі: Исландиядан алынған экспорт көрсеткіштерін талдау.

Мерлин мен Қарғаның салыстырмалы жазбалары бар Исландиядағы Герфальконың популяциялық экологиясы. PhD диссертация, Корнелл университеті, Итака, Нью-Йорк.

Кинпроскаалдур және атагатригго фалка. Natturufraeoingurinn60: 135-143.

Африкадан тыс Арасындағы филогенетикалық қатынастар Falco biarmicus және басқа иерофалькондар (Aves: Falconidae).

43(4): 321–331.

Солтүстік Америка құстарының анықтамалығы. Көлемдері 4–5. Күнделікті рапортшылар. Йель университетінің баспасөзі, Нью-Хейвен және Лондон.

Түсініктеме - Гирфальконның CITES классификациясы.

21: 40.

Өткір жылтыраған Hawk ұя салады және Юта штатында ұя салады.

78(1): 102-103.

Жабайы және тұтқындаушы гирфальконың қоршаған ортаға және адам қолайсыздығына байланысты мылтық мінез-құлқы. PhD диссертация, Корнелл университеті.

Gyrfalcon кездесуі және Солтүстік Юкон баурайындағы ерте өсіру мінез-құлқы. Әлеуметтану15: 43-69.

Оклахомадағы Гирфалькон. Бұқа. Оклахома Орн. Soc.10: 27-28.

Герфалькондардың экологиясы, Falco rusticolus, орталық канадалық Арктикада: диета және тамақтану тәртібі.

66: 334-344.

Орталық Канадалық Арктикадағы Гирфальконның табиғи тарихы.

41: 31-38.

Герфалькондардың ұя салатын жасын және жынысын анықтау.

23: 45-47.

T. & A.D. Пойсер, Лондон.

Герфалькон. T. & A.D. Пойсер, Лондон.

Орталық Сібірдің құстары. Husum-Druck und Verlagsgesellschaft, Хусум, Германия.

Герфальконың жазғы таралуы, сандары және тамақтану ерекшеліктері (Falco rusticolus) Аляска штатындағы Сьюард түбегінде. Магистрлік диссертация, университет, Фэрбенкс, Аляска.

Қыстайтын гирфалькондардың экологиясы (Falco rusticolus) Орталық Оңтүстік Дакота. Магистрлік диссертация, Бойсе мемлекеттік университеті, Айдахо.

Канадада сұңқарларды аулаудың бағыттары мен мерзімдері.

103(1): 44-58.

Гибридтерге әсері бар Перегрин, Прейри және Герфалькондарды хромосомалық зерттеу.

78(6): 388-390.

Гирфалькон мәртебесі Falco rusticolus солтүстік-батыс аумақтардағы халық, Канада. Кімде: Мейбург және канцлер (1994а).

Канадалық орталық арктикада тундра перегрин шұңқырларының асыл тұқымды популяциясының көбеюі.

105(1): 188-190.

Солтүстік Американың үкілері мен үкілеріндегі жыныстық мөлшердегі диморфизм. Орнитологиялық монография 30. Американдық орнитологтар одағы.

Таралуы, молдығы және Герфалькондардың өсіру биологиясы туралы жазбалары Falco rusticolus Аляскада. Кімде: Мейбург және канцлер (1994а).

Jaktfalk үшін Kunstige қайта жоспарлағышы Falco rusticolus og vanderfalk Falco перегринус. Var fuglefauna1: 124-151.

Джирфалькондардың жұбын уақыт бойынша зерттеу Falco rusticolus ұя салуға келген сәттен бастап жұмыртқа салуға дейін.

12: 52-63.

Палеарктикалық құстар туралы жүйелі жазбалар. Жоқ 44, Falconidae: тегі Falco (I бөлім, Falco перегринус және Falco pelegrinoides).

2035.

Арктикалық Аляскадағы Колвилл өзенінің бойындағы құстар мен қарағайлар.

10: 107-150.

Тундрадан аң аулаудың стратегиясы және перегрин мен гирфальконы тікұшақпен қарау.

23: 49-62.

Герфалькондардың аң аулау әдістері және олардың жыртқыштарының әрекеті (птармиган).

68: 517-519.

Герфалькондар бойынша бақылаулар (Falco rusticolusMyvatn көлінің жанында өсіру, Исландия, 1967 ж.

14(4): 97-124.

Гирфальконның кең таралған түрлері

Герфалькондар сұңқарлар тұқымдасының бір түрін құрайды, оның құрамына қара өріктің түсі мен тіршілік ету ортасына байланысты бірнеше кіші түрлері кіреді.

Герфалькондағы жыныстық диморфизм аналықтардың еркектерге қарағанда екі есе көп болатындығында көрінеді. Алғашқы салмағы бойынша 2 кг-ға жетсе, екіншісінің салмағы шамамен 1 кг құрайды. Жыртқыш еркектер мен гирфалькондардың аналықтарының түсі әр түрлі болмайды.

Гирфалькондар - бұл моногамды құстар, олар бір рет және өмір бойы жұп жасайды.

Гирфальконның ұясы құрылыстың күрделілігімен ерекшеленбейді. Әдетте құстар оны тау жыныстарының жалаңаш шоғырларына, шұңқырларға, мүктерге және қауырсындарға ұя салатын ұяларға орналастырады. Ұяның әдеттегі мөлшері диаметрі шамамен 1 м, биіктігі 0,5 м дейін. Сонымен қатар гирфалькондарда басқа құстардың, қарғалардың және басқа да ұялардың ұялары қолданылады. Бір жұп гирфалькондар бірдей ұяны бірнеше жыл, тіпті ондаған жыл қатарынан пайдаланып келеді. Осы уақыт ішінде ол біршама қатты келбетке ие болады және мөлшері жағынан едәуір ұлғаяды.

Герфалькондар жыныстық жетілуге ​​2 жасында жетеді.

Бір іліністе бұл құстардың жұмыртқалары 1-ден 5-ке дейін, әдетте 3-4-тен, олар матч жәшіктерінің мөлшерінен аспайды, ал жұмыртқа массасы 60 г-ға жетеді.Ендеше жұмыртқаны инкубациялаумен тек әйел ғана айналысады. Бұл кезеңде ер адам оның тамақтануына толық қамқорлық жасайды. Балапандар дүниеге келеді, ақ немесе сұр түкті.

Екі айлық балапандар алғашқы рет ұядан кетеді, ал бірнеше айдан кейін олар толығымен тәуелсіз өмір сүре бастайды.

Жабайы жағдайда гирфалькондардың қызмет ету мерзімі 20 жылға жетеді.

Gyrfalcon дауысы

  • Киеван Русі мен Мәскеу мемлекетінде гирфалькондар ең қымбат тауарлардың бірі болды. Ол кездегі ақ гирфалькондар тек патшалар мен сұлтандарға ғана тиесілі еді. Аңшылықта аң аулау гирфалькондары құстардың барлық түрлерінен жоғары бағаланды. Олар көбінесе тырналар мен тырнақтарды аулауға пайдаланылды, бірақ табиғатта гирфалькондар оларды ешқашан ауламайды. Орта ғасырларда гирфалькондармен аң аулау дәстүрі жалғасын тапты, мысалы, Дания үкіметі жыл сайын гирфалькондарды аулау үшін Исландияға арнайы кеме жіберді.
  • Қазіргі уақытта Ресейде гирфалькондарды аулау танымал болып келеді, содан кейін олар бір құсты 30 000 доллардан немесе одан да көп долларға сатуға болатын шетелге жіберіледі.
  • Бүгінгі таңда гирфалькондар оларды аулаған браконьерлерден жиі өледі, ал солтүстікте құстар көбінесе Арктикалық түлкі үшін ашық тұрған тұзаққа түседі.
  • Герфалькон қанаттарын жайлап жайып салады, мысалы, перегрин сұңқарына қарағанда, шамалы, бірақ біркелкі ұшу кезінде құс өте жоғары жылдамдықты дамыта алады.
  • Сокольники әрқашан Гренландия жағалауында тұратын қарлы-ақ гирфалькондардың сұлулығын бағалаған. Бірде Бургундия герцогы ұлын түрік тұтқынынан босату үшін оған 12 ақ гирфалькон берді.

Гирфалькон - Ресейде аң аулайтын құс ретінде бұрыннан қолданылып келе жатқан құс. Мықты көз, күшті бұлшықеттер және күшті кілт - осының бәрі гирфалькондарды керемет жыртқыштарға айналдырады, олар мақсатты түрде ешқашан жоғалмайды. Gyrfalcons танымал, бірақ адаммен бірге тұрса да, олар әлі де тәуелсіз болып қалады және өзінен жоғары екендігі өз еркімен мойындалған адамдарға ғана бағынады.

  1. Орысшадағы «гирфалькон» сөзі «Игорь полкіндегі сөзде», яғни ол XII ғасырдан бері бар.
  2. Герфалькондардың аналықтары ерлерден екі есе үлкен және салмағы бойынша үлкен.
  3. Гирфалькон - сұңқарлардың ең үлкен құсы (қараңыз).
  4. Гирфалькондардың жалпы денесінің ұзындығы 60 сантиметрге, қанатшалары 135 сантиметрге жетеді.
  5. Гирфалькондар күніне 200 грамм тамақ жеуі керек - көбінесе ұшатын құстар олардың олжасына айналады, олар ауада ұстап, жоғарыдан суға түседі (қараңыз).
  6. Гирфалькондардың негізгі олжасы - кекіріктер.
  7. Гирфалькондар өздерінің ұяларын сирек салады - олар басқа құстардың үйлерін, әсіресе, ызылдақтар мен қарғаларды басып алғанды ​​жөн көреді. Ұяның диаметрі бір метрге жуық.
  8. Орта ғасырларда гирфалькондар өте жақсы аңшы құстар ретінде бағаланған.
  9. Ресейде браконьерлерді шетелде құстарды орта есеппен 30 мың долларға сату үшін браконьерлер жиі ұстайды.
  10. Гирфалькондар мекендейтін ең солтүстік аумақтар - Гренландия, Франц Йозеф Ланд және Свалбард.
  11. Гирфалькондар жұпты бір рет және өмір бойы таңдайды.
  12. Gyrfalcon балапандары 4 айдан бастап ата-анасынан толық тәуелсіз болады.
  13. Табиғатта гирфалькондар жиырма жылға дейін өмір сүреді.
  14. Гирфалькон - жыртқыш, ол ұрпақтарын аюдан қорғауға қабілетті, қажет болған жағдайда.
  15. Vivo-да гирфалькондар ешқашан ауырмайды, бірақ тұтқында болған кезде олар иммунитеті жоқ инфекциясы бар адамдардан жұқтырылуы мүмкін.
  16. Герфалькондар отбасы бір ұяны XVII ғасырдан бастап қазіргі уақытқа дейін біртіндеп бірін-бірі алмастырған кезде белгілі жағдай бар.
  17. Ресейдің Қызыл кітабына сәйкес, елдің үлкен аумағында мың жұп гирфалькондар ғана тұрады. Алайда қазір халық санын қалпына келтіру үрдісі байқалады.
  18. Ертеде гирфалькон өте құнды құс болып саналды - бұл құстар басқа елдердің билеушілеріне, әсіресе шетелдік хандар мен сұлтандарға берілді. Гирфалькондардың орнына олар жақсы дән бере алар еді.
  19. Аң аулау құбылысында тек Мәскеудің қажеттіліктері үшін жылына 200 гирфалькон ауланады.
  20. Гирфалькон оның құрбанын қуып, секундына 100 метрге дейін жылдамдауы мүмкін.
  21. Герфалькондар көптеген құстар сияқты спиральда емес, ауада тік ұшады.
  22. Айқын көруінің арқасында гирфалькондар бір шақырымнан астам қашықтықта мүмкін олжаны байқай алады.

Орыс сұңқарларының ішіндегі ең ірісі. Оның салмағы екі килограмға жетеді, ал қанаты - 135 сантиметр. Ұзын өткір қанаттар құсқа күшті, өткір ұшулар жасауға мүмкіндік береді және ол бір секундқа тоқтамай алға қарай жылжиды, ал өткір көру жыртқышты километрлік қашықтықта көруге көмектеседі. Gyrfalcon рейсі - үздіксіз динамика, қозғалыс, жылдамдық. Ежелгі уақытта сұңқарлардың құрбанына лезде жоғары көтерілу және кенеттен шабуыл жасау қабілеті «бағаналар» деп аталды. Жыртқышқа шабуыл жасап, құс күрт секіреді, үлкен жылдамдықпен - секундына 100 метр. Аяқтар денеге басылады Алға, тек артқы саусақтардың өткір тырнақтары шығады. Күшті және аздап қиғаш соққылар жәбірленушінің қауырсыны мен терісін өткір пышақтармен кескендей болады. Гирфалькон мәзірінде әртүрлі ұсақ құстар мен жануарлар бар.

Гирфалькон елдің солтүстік аймақтарында Мурман түбегінің жағасынан Камчаткаға дейін кең таралған. Оңтүстігінде - Горный Алтай, Саян, Моңғолия аймақтарында. Ол ашық жерлерді жақсы көреді. Гирфалькон командир сияқты, барлығы да сіздің айналаңызда көрінетін нүктені таңдауы керек, мұнда бәрі сіздің шешіміңізге байланысты болады. Әрбір сұңқарлар бір-бірінен 25 шақырымдай қашықтықта орналасады.Гирфалькондар өз ұяларын құрмайды, олар құз немесе басқа да ірі құстардың ұяларын алады. Ұя 9 метр биіктікте таңдалады. Табиғаттың жазылмаған заңы бар: жыртқыш өз үйінің аумағында құстарға шабуыл жасамайды және басқа бауырластарға бұған жол бермейді. Жақын көршілер тағы бір ережені біледі: әр жұп гирфалькондардың аң аулайтын жері мен ұя салатын орны жылдан жылға сақталады және шақырылмаған бәсекелестерден сенімді қорғалған

Ұяны жөндеуден кейін әйел ұрпақтарын лақтырады, ал ер адам бұл уақытта өзін және жұбайын асырау үшін аң аулайды және күзет қызметін атқарады. 28 күннен кейін ұрпақ пайда болады.Ата-аналар балапандарын үнемі тамақтандырады - күніне екі рет.Үш айда балапандар ұяда болады.

Гирфалькон - ежелгі құс. Оның әңгімелеріне ең ежелгі князьдік отбасы қызғана алады. Қазірдің өзінде XI ғасырда Киев князі Киев өз ауласында сұңқар ауласын тұрғызды. Гирфалькондар «Игорь полкіндегі сөз» және Ресей заңдарының алғашқы жинағында - «Орыс ақиқаты» аталған.

Татар-моңғол қамқорлығындағы жылдары ең құнды заттардың бірі ретінде сұңқарлар, негізінен гирфалькондар кірді.

Қазіргі уақытта гирфалькондарды аулауға тыйым салынады. Қорықтардағы қорғалатын ұялар. Ыстық көлдің жағасында сирек кездесетін жыртқыш құстардың жалғыз питомнигі орналасқан. Гирфалькон, көптеген жыртқыштар тәрізді, орман мен далада реттелген. Мүмкін, ол эстетикалық, эмоционалды таңданудың нысаны болса керек.

Аң аулау! Оған кез-келген заманауи спорт қатысушылары өзінің қозғыштығымен, ептілігімен, дене шынықтырумен таласуы екіталай. Иесі босатқан құс қолын сындырып, олжасын басып озғанда, бұл шынында да керемет көрініс. Бұл аңшылықтағы ең жақсылар әлі де гирфалькон болып саналады.

Аңшылық тұқымдасының ірі жыртқышы - гирфалька. Гирфалькондар солтүстік құстарға жатады, олардың аң аулау аумақтары полярлық үкі жерлерімен сәйкес келеді.

Міне, гирфальконның қысқы түсіндегі суреті:

Гирфалькон ұшуда.
Gyrfalcon орман үстінде.

Тұру географиясы

Гирфалькондар Солтүстік Американың аумағында, Солтүстік Азияда, Арктика жағалауында және іргелес аралдарда тұрады. Бұл құстардың мекендейтін ең солтүстік жері Франц Йозеф пен Гренландия болып саналады. Қыста гирфалькондар аздап оңтүстікке - Сібірдің орталық аймақтарына, Скандинавия түбегіне, Канадаға қоныс аударады. Бұл құстардың кейбір кіші түрлері Алтайда, Саян тауларында, Тянь-Шанда мекендейді.

Тамақтану

Герфальконның рационы, кез келген басқа жыртқыш құстар сияқты, басқа құстар мен сүтқоректілерден тұрады. Бұл құстар өте қиын, олар олжаларын бір шақырымға дейін қуып жете алады. Жыртқыштарын ұстап алу үшін гирфалькондар биіктіктен төмен түсіп, оны күшті тырнақтарымен ұстап алады.Жыртқышты ұстап алған соң, бұл сұңқар құрбанның басын тістеп немесе мойнын сындырып өлтіруге тырысады.

Әдетте, құмсалғыштар, қуырдақтар, кекіліктер, қаздар, үйректер, дала алқаптары, жертөлелер, леммингтер, қояндар гирфалькондардың олжасына айналады. Егер гирфалькон олжа таба алмаса, онда ол етпен қоректенеді, бірақ бұл өте сирек.


Гирфалькон ұшуда.

Gyrfalcon басы.

Pin
Send
Share
Send