Жануарлар туралы

Біз туралы аз білетін 10 сүйкімді жабайы мысық

Pin
Send
Share
Send


Felis silvestris орннатасы

Дүние ұзақ уақыт бойы тұңғиыққа жайылды,
Сөзсіз тұңғиық жақын!
Бірақ түбіне асықпаңыз
Сабырлы дала үндісі.

Адамдар бірге балтаға,
Тағы да редис шалғамға соққы берді.
Ал ыстықтан жасырынып,
Ұрыстың сыртында дала үнді мысық.

Жер ақымақтардан шыңғырады
Бөшкедегі вискиден кейінгі ми сияқты!
Бірақ мен ақымақ болуға дайын емеспін
Ақылды дала үндісі.

Өзін іліп қоюды шешіп, ақын
'Қоштасу! »деп жазды.
Жеті қиындықты жеңіп,
Үнді далалық мысық қолынан келген жоқ.

Әр дос жүзіне түкіреді
Екі алтын жүлдегер
Бірақ шалфей медальдарсыз
Ол қарапайым дала үнді мысығына айналды.

Жанкүйерлер жұлдыздарға дұға етеді
Төмен құмарлықтардан гөрі
Жұлдыздарда бір құйрықтың астында
Дала үнді мысығын жіберді.

Күйеуі әйелін басқаға қалдырды,
Өңделген, ірі қара, ағылшын,
Бірақ біреуі мысыққа арналған
Адал дала үнді мысық.

Әлемде ақша шырылдасын!
Шындығында - киска ережесі.
. Мұның бәрін ол жақсы біледі,
Философ, үнді далалық мысық.

Джеффридің мысығы

Үй мысықтарына ұқсас Джеффри мысықтары Оңтүстік Америкада тұрады. Бұл тағам көп болса, қоректенуге бейім майсыз жануар. Үйдегі мысықтармен бірдей қоршауда орналасқан Джеффри еркектері көбінесе оларды өлтіреді, ал аналықтары, керісінше, үй мысықтарымен оңай үйлеседі.

Суматран мысық

Суматран мысық Тайландта, Малайзияда, Индонезияда және Суматра мен Борнео аралдарында кездеседі. Мысықтың бұл түрі сирек кездеседі, сондықтан олар жақсы түсінілмейді. Көптеген жұқа мысықтардан айырмашылығы, бұл мысықтар тырнақтарын тарта алмайды. Сондай-ақ оларда ерекше емес тіс құрылымы бар, бұл оларға су ортасында өмір сүретін жануарларды табуға көмектеседі.

Сервал

Сервал - Африканың көптеген аймақтарында тұратын арық, ұзын аяқты, орташа мысық. Олар оңай бағынады және оларды үй жануарлары сияқты тұтқында ұстауға болады. Табиғатта сералдар жалғыз өмір салтын ұстанады және тиімді аңшылар.

Дала мысық

Үй мысықтарының аталары болып табылатын дала мысықтары шамамен 130 мың жыл бұрын пайда болған. Олар Таяу Шығыстың, Орталық және Орталық Азияның, Африканың далалық және шөлді аймақтарында өмір сүреді, тіпті Ресейдің кейбір аймақтарында кездеседі. Дала мысықтары түнде және ымыртта белсенді болады. Жаумен кездескенде, жануардың бұл түрі үлкен көрініп, жауды қорқыту үшін пальтосын көтереді.

Сипаттамалары

Азиялық WildCat жүні ашық құм, ал кішкене дөңгелек дақтары оның жоғарғы денесін жабады. Құйрық әлдеқайда жұқа көрінеді, өйткені шаш қысқа, әрі тығыз келеді. Оның түстері және дененің үстіңгі бетіндегі терінің жалпы түсі өте оңай боялған. Омыртқаның бойындағы шаштар әдетте күңгірт болып келеді, олар қара сұр, қоңыр немесе буфак тобын құрайды. Бұл дақтар қатты және күрт анықталған, олар кластерлерде пайда болмайды немесе розетка түрінде көрінбейді. Олар, әдетте, денеде көлденең жолдар немесе көлденең жолақтар түзбейді. Жамбас айқын жолақталған. Табандар ақшыл, ашық түсті, кілегей немесе ашық сары реңктері бар. Кеудедегі және асқазандағы дақтар артқы жағына қарағанда әлдеқайда үлкен және бұлыңғыр. Төменгі мойын, жұтқыншақ, мойын және білектер арасындағы аймақ тегіс емес немесе тек айқын төзімді. Құйрық негізінен артқы жағымен бірдей, құйрықтың жоғарғы үштен екі бөлігіне қараңғы және тар жолақ қосылады. Құйрықтың ұшы қара, оның үстінде екіден беске дейін көлденең сақина бар. Жоғарғы еріндер мен қабақтар ашық, бозғылт сары-ақ. Бет аймағы қараңғы сұр түспен, ал үстіңгі бөлігі қара сұр шашпен жабылған. Кейбір үлгілерде маңдай қоңыр дақтардың тығыз шоғырларында орналасқан. Тар, қара қоңыр жолақ көздің бұрышынан құлақтың түбіне дейін созылады.

Тез сабырлы азиялықтардың ұзын, құйрығы әрдайым қысқа қара ұшы бар және түбінде дақтары бар. Маңдайда жақсы дамыған төрт қара жолақтың үлгісі бар. Әр құлақтың ұшынан кішкентай, бірақ ұзындығы бір см-ге дейін өседі. Азиялық жабайы мысықтың жеңіл формалары құрғақ жерлерде өмір сүреді, ал қараңғы, ашық және жолақты формалар ылғалды және орманды жерлерде кездеседі. Жұтқыншақ пен қарыншаның беті ақшыл сұр түске боялған, көбінесе жұлдыруда, кеудеде және іште әр түрлі ақ дақтар бар. Азиялық WildCat жамылғысы әдетте қысқа, бірақ пальто ұзындығы жануардың жасына және жылдың уақытына байланысты өзгеруі мүмкін. Үй мысықымен салыстырғанда азиялық жабайы мысықтардың аяқтары салыстырмалы түрде ұзын. Еркектер әдетте әйелдерге қарағанда ауыр.

Пәкістан мен Үндістанда жабайы мысықтарда кішкентай дақтармен белгіленген бозғылт сары құмды пальто бар, олар әдетте магистраль мен жақтардың астына тік сызықта орналасады. Орта Азиядағы қауіпті, ашық-сары немесе қызғылт сары түске ие, олар ұсақ қара немесе қызыл-қоңыр дақтармен ерекшеленеді. Дақтар кейде жолақтарға біріктіріледі, әсіресе Тянь-Шаньның шығысындағы Орталық Азия аймақтарында.

Азиялық жабайы мысықтың салмағы 3-4 келі (6,6-8,8 фунт).

Таралу және тіршілік ету ортасы

Кавказ - бұл еуропалық жабайы мысықтың солтүстік пен батысқа, сондай-ақ азиялық жабайы мысықтың оңтүстік пен шығысқа ауысатын аймақ. Бұл аймақта еуропалық жабайы мысық таулы ормандарда, ал азиялық жабайы мысық Каспий теңізіне жақын орналасқан шөлді және шөлейт аймақтарда орналасқан. Бұл әдетте су көздеріне жақын жерде болады, бірақ сонымен бірге шөлсіз шөлде жыл бойы өмір сүре алады. Ол жеткілікті тығыз өсімдіктері бар таулы жерлерде 2000-3000 м (+6600-ден + 9800 фут) дейін. Қардың қалыңдығы қыста диапазонның солтүстік шекарасын шектейді.

Иранда азиялық жабайы мысық құрғақ жазықтарда, жайқалған ормандарда, жағалаудағы аудандарда және тауларда тіркелді, бірақ өте биіктіктер мен шөлдерде емес.

Ауғанстанда азиаттық жабайы мысық 1973 жылға дейін орталық Хазаражат таулары мен дала аймағында, Шибар асуы мен Гераттың жанында және Бамян провинциясында тіркелді.

Үндістанда азиялық жабайы мысық Тар шөлінде тұрады және шөлді тазартумен байланысты. 1999 жылы ол Раджастхандағы Биканер, Бармер, Джайсалмер, Пали және Нагаур аудандарында қаншалықты жиі кездескені туралы есеп беруін жалғастырды. 1999-2006 жылдар аралығында Тар шөлінен тек төрт көрнекті жер туралы айтылды. Пәкістанда бұл Синд провинциясының құрғақ аудандарынан белгілі болды.

90-жылдары жалпы қаупі жоғары қауп туралы хабарланды және Қазақстанның алқаптарында халық тұрақты болды. Әзірбайжанда полигонның нақты жоғалуы тіркелді.

Қытайда азиялық жабайы мысық Шыңжаң, Цинхай, Ганьсу, Нинся, Шэньси және Ішкі Моңғолияда жиі кездеседі. Солтүстік Тибеттің, сондай-ақ Сычуаньның жазбалары күмән тудырады. 1950 жылға дейін бұл Шыңжаңдағы өзен бассейндерінің және Такла шөлінің барлық негізгі жүйелерінде өмір сүретін ең бай мысық болды, бірақ кейіннен ол Синьцзянның оңтүстік үш аймағына, яғни Байинголин Моңғол Автономиялық Одағы, Ақсу және Хотанға дейін шектелді. Ол Қытайдың Шыңжаң шөлді аймағында табиғи тіршілік ету ортасында тез азайып келеді, бұл негізінен сауда терілерін артық аулау және кейіннен өсіру, мұнай мен газ өндіру және пестицидтерді шамадан тыс пайдалану салдарынан оның тіршілік ету ортасының қысқаруы.

Аңшылық және диета

Түрікменстанда азиялық жабайы мысық ірі және қызыл құйрықты, ауған ойпаттарын, жіңішке тырнақтарды, шұбар қояндарды, кішкентай құстарды (әсіресе торғай), кесірткелерді, қоңыздар мен шегірткелерді тамақтандырады. Репетектің жанында жабайы мысық шөптермен, тырнақтармен, қызыл құстармен және көгершіндермен жабылған шөптер жасаған ұялардың 50% -дан астамын жоюға жауапты. Өзбекстанның Карши даласында жабайы мысықтың олжасы төмен түсу тәртібімен ірі және қызыл құйрықты құмыралар, кербездер, басқа да кеміргіштер мен пассериндер, бауырымен жорғалаушылар мен жәндіктерді қамтиды. Қызылқұмның шығыс бөлігіндегі қауіпті жерлерге толай қояндар, күндізгі қоңыздар, бес аяқты шұңқырлар мен дала агамалары қосылған тұяқтыларға ұқсас келеді. Қырғызстанда жабайы аңның негізгі олжасы - Ыстықкөл маңындағы қояндардан бастап, Шу және Талас өзендері аңғарындағы қырғауылдар мен тау етектеріндегі тышқан тәрізді кеміргіштер мен сұр қопалар. Қазақстанның төменгі Іле өзенінде жабайы мысық негізінен кеміргіштер, мускаттар және тамандар қоңыздарына арналған. Кейде оның нәжісінде жас бұғы мен қабанның қалдықтары кездеседі. Кеміргіштерден кейін құстар маңызды рептилиялармен, балықтармен, жәндіктермен, жұмыртқалармен, шөп сабақтарымен және жаңғақтармен (мысықтың асқазанына қырғауыл мәдениеті арқылы енуі мүмкін) маңызды.

Батыс Раджастанда шаймалау ортасында олар негізінен шөлді құмдарда өмір сүреді, сонымен бірге қояндарды, егеуқұйрықтарды, көгершінділерді, сұр кектерді, құмсымақтарды, тауықтарды, бұлбұлдарды, торғайларды аулайды және құрлықтағы құстардың жұмыртқаларын жейді. Сондай-ақ, олар кобраның, құмыраның қоңыздарының, геккондардың, шаяндар мен қоңыздардың қырылуын бақылаған.

Тарим бассейніндегі азиялық тау жыныстарының жайылымын талдау олардың негізгі олжасы Тарим қояндары, одан кейін қоқыстар, құмыралар, құстар мен ұсақ құстар, балық, Кардиокраниоз SPP., Агамид кесірткелері және қызғыш кесірткелер.

Паразиттер мен инфекциялар

Жабайы мысық гельминттермен қатты паразиттелген. Грузиядағы кейбір қауіпті гельминттердің бес түрі болуы мүмкін: Hydatigera taeniaeformis , Diphylobothrium mansoni , Тохосаг мистикасы , Capillaria feliscati және Анкилостома сатпит . Әзірбайжанда қауіпті Hydatigera krepkogorski және Т. мистакс . Закавказьеде көптеген жартастар кенеге жұқтырылады ит кенесі . Кейбір жазда мысықтарды тұқым бүргесі жұқтырады Ceratophyllus бәлкім, олар қоңыр егеуқұйрықтармен ауырған шығар.

Қатерлер

Азиялық жабайы мысықтар үй ерлерімен жиі үйлеседі, ал гибридті ұрпақтар жабайы аналықтар тұратын ауылдардың жанында жиі кездеседі. Олар Ауғанстандағы бостандық үшін аң аулады, 1977 жылы Кабул базарларында әртүрлі бұйымдарда жасалған 1200-ден астам терілер қойылды.

Таксономия

Felis орннатасы Томас Хардвик жасаған үнді зерттеуіне қол қою ретінде 1830 жылдардың басында Джон Эдвард Грей қолданған ғылыми атау болды. Кейінгі жылдары бірнеше натуралистер Азия елдерінен алынған ыстық зоологиялық үлгілерді және ұсынылған атаулардың сипаттамаларын сипаттады, соның ішінде:

  • Chaus caudatus Сұр 1874 жылы Өзбекстандағы Бұхара облысынан келген тері мен бас сүйегі болған.
  • Felis shawiana Уильям Томас Бланфордтан 1876 жылы қызғылт бозғылт терісі жарылып, Яркендтен Синьцзянға дейін, батыс Қытай.
  • Felis (felis) козлови Константин Сатуниннен 1904 жылы Қытайдың батысындағы Турпан депрессиясындағы оазистен қысқа температуралы тері пайда болды.
  • Felis (felis) murgabensis және Felis (felis) матчие Людвиг Зуковскийдің 1914 жылы Ауғанстандағы Мургаб өзенінен және Түркменстандағы Гокдепеде жабайы мысық терілері мен бас сүйектері болған.
  • Felis ornata nesterovi Алексей Бирул 1916 жылы Төменгі Месопотамиядан келген жабайы мысық терісі болған.
  • Felis ornata issikulensis Сергей Огневтен 1930 жылы Қырғызстанның Ыстық көлінің оңтүстік-батыс жағалауынан еркек жабайы мысықтың терісі мен бас сүйегі болған.

1940 жылдары Регинальд Иннес Покок Лондонның Табиғи Тарих Мұражайында терілер мен бас сүйектерінің жабайы жинағын зерттеп, барлық дақтары бар Wildcat үлгілерін бағындырды. Felis lybica бас сүйек пен тістердің мөлшері Африка елдерінен ерекшеленбейтінін алға тартуда.

Марғай

Марғай немесе ұзын құйрықты мысық Оңтүстік және Орталық Американың ылғалды ормандарында тұрады. Жануарлардың бұл түрі бүкіл өмірін ағаштарға өткізеді. Ұзын құйрықты мысықтардан басқа қымбат мысықтардан айырмашылығы, олар білектерін 180 ° айналдырып, ағаш басына төмен қарай көтеріліп шыға алады.

Құм мысық

Құм-мысық жабайы мысықтардың ішіндегі ең аз мөлшерімен сипатталады: денесінің максималды ұзындығы - 90 сантиметр. Ол өте ыстық және құрғақ жерлерде тұрады. Олар қатаң түнгі өмір салтын ұстанады, сондықтан табиғатта олар адаммен кездеспейді.

Felis silvestris орннатасы

Felis silvestris ornata немесе азиялық жабайы мысық Үндістан, Пәкістан, Қазақстан және Қытайдың шөлді аймақтарында кездеседі. Олар түнде аң аулап, жартастарға немесе күндіз басқа жануарлар қазып жатқан қорымдарға тығылады.

Felis silvestris орннатасы

Бенгал мысық

Бенгал мысықтары Оңтүстік және Шығыс Азияда тұрады. Бұл түрді жабайы бенгал мысығын үй жануарымен кесіп өту арқылы өсірілген үй бенгалдық мысықпен шатастыруға болмайды. Бұл жануарлар әрқашан судың жанында тұрады, бірақ олар ормандар мен тауларда тамыр алады. Бір қызығы, олардың сыртқы келбеті аймаққа байланысты әр түрлі болады.

Бенгалдық мысық (текше)

Ягуарунди

Ягуарунди Орталық және Оңтүстік Америкада тұрады. Бұл түрдің жас тұлғалары оңай бағынады және адамдарға үйренеді. Көптеген мысықтардан айырмашылығы, бұл түр негізінен күндіз белсенді. Табиғатта бұлар жалғыз өмір салтын жүргізетін жасырын жануарлар.

Pin
Send
Share
Send